Oosterse salade met tonijn en groente.

Koolhydraatarme Oosterse salade met tonijn

Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet is een maaltijdsalade ideaal om te eten als lunch of snelle avondmaaltijd. Het is makkelijk, voedzaam, gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Ook wij zijn fan van de maaltijdsalade’s en hebben inmiddels meer dan 20 salade recepten met jullie gedeeld. Deze keer hebben we een nieuwe variant gemaakt met een Oosters tintje. Binnen 10 minuten zet je deze Oosterse salade met tonijn op tafel. Je kunt dit gerecht ook heel makkelijk meenemen naar je werk.

De basis voor een Oosterse salade
In deze oosterse salade hebben we gekozen voor een basis van babyspinazie. Spinazie is rijk aan onder andere vitamine A, B11, K en ijzer. Het verschil tussen spinazie en babyspinazie zit hem voornamelijk in de smaak en grootte. Baby spinazie wordt eerder geoogst waardoor hij kleiner en zachter van smaak is. Je kunt ook voor gewone spinazie kiezen, deze is een stuk goedkoper.

In de salade gebruiken wij naast spinazie ook komkommer en paprika. De komkommer is in sliertjes gesneden met een spiraalsnijder om het oog ook iets oosters te geven. Deze kun je ook in schijfjes snijden als je dit makkelijker vindt. Door het toevoegen van de avocado is deze salade ook rijk aan omega-3 vetzuren. De amandelen geven de salade een extra bite. Deze kun je ook vervangen voor pinda’s of een andere soort noot.

De smaakmakers
Voor dit recept gebruiken we tonijn uit blik. Tonijn bevat veel eiwitten en is het laag in koolhydraten, maar helaas ook in vet. Kies daarom voor tonijn uit blik op basis van olijfolie zodat je naast je eiwitten, ook voldoende vetten binnenkrijgt. Op basis van water kan ook, voeg er dan zelf 2 el vet (zoals mayonaise) aan toe. Vermijd de versie op basis van zonnebloemolie, olijfolie is een betere keuze. De dressing van deze salade is gemaakt van sesamolie, chilivlokken, limoen en tamari. Tamari is een glutenvrije sojasaus en is ten opzichte van gewone sojasaus wat rijker van smaak. Tamari heeft een dikkere, donkerdere structuur en is iets minder zout.

Tips
Tamari wordt verkocht in sommige supermarkten, maar voornamelijk in gezondheidswinkels. Kun je het niet vinden, dan kun je ook een reguliere sojasaus gebruiken. Kies dan wel een variant met weinig suiker. Neem je de salade mee naar je werk of studie? Doe de dressing dan in een apart bakje en voeg deze pas toe als je de salade gaat opeten. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme lunch recepten.

Print
Oosterse salade met tonijn en groente.

Koolhydraatarme Oosterse salade met tonijn

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Totale tijd: 10
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Lunch, Diner
  • Method: Oosters

Schaal

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 1 avocado
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 komkommer
  • 4 el tamari of sojasaus
  • sap van 1/2 limoen
  • 1/2 of 1 tl chilivlokken, naar smaak
  • 2 el sesamolie
  • 100 gr (baby)spinazie
  • 40 gr taugé (optioneel)
  • 2 blikjes tonijn (op basis van olijfolie)
  • 20 gr amandelen, gehakt
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Snijd de paprika in reepjes en avocado in blokjes. Schil de rode ui en snijd in ringen. Snijd ook de komkommer in plakjes of met een spiraalsnijder in sliertjes.
  2. Maak de dressing door de tamari of sojasaus te mengen met het sap van een halve limoen, chilivlokken, sesamolie en eventueel wat peper en zout.
  3. Was de spinazie en verdeel over 2 borden. Schenk een beetje dressing door de spinazie en meng goed.
  4. Verdeel gesneden groente en eventueel wat taugé over de 2 borden spinazie. Giet de olie van het blikje tonijn af en voeg de tonijn toe.
  5. Schep de dressing over de salade en garneer de salade met wat gehakte amandelen, chilivlokken, peper en zout.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2 van het totaal
  • Calorieën: 501
  • Vetten: 37,7
  • Koolhydraten: 6,1
  • Vezels: 5,5
  • Eiwitten: 30,9
Oosterse salade met tonijn en groente.

2 Reacties

  1. Lekker,gezond en goed vullend.
    Een echte aanrader

    Reageer
  2. Vetten zitten toch al voldoende in de avocado, amandelen en sesamolie?
    Dus tonijn op waterbasis gebruikt, heerlijke salade, deze komt zeker vaker op het menu!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*