Paasstol met amandelspijs.

Koolhydraatarme paasstol

Het is bijna pasen en daar hoort een lekker paasreceptje bij. Deze koolhydraatarme paasstol is zeker een must have voor op je paastafel tijdens het paasontbijt of de paasbrunch. Het recept is over het algemeen koolhydraatarm, behalve de optionele toevoegingen. Doordat je niet zoveel gebruikt, is het per plakje nog wel laag in koolhydraten.

Paasstol maken
Deze heerlijke paasstol met echt amandelspijs maak je met o.a. amandelmeel, kokosmeel en erythritol. Je kunt eventueel gedroogde vruchten, zoals abrikozen en rozijnen toevoegen. Maar je kunt er ook voor kiezen om noten toe te voegen, zoals 50 gr walnoten. Zo krijg je een andere smaak combinatie, maar toch nog passend bij het brood. De paasstol is heerlijk om te serveren met een beetje roomboter en eventueel nog suikervrije poedersuiker. Meer heb je niet nodig! Met rozijnen bevat het brood 3,1 gram koolhydraten per plakje en zonder 1,5 gram.

Tips
Deze paasstol blijft na het bakken zeker 5 dagen goed in de koelkast. Het is ook mogelijk om de stol per plakje in te vriezen. Je kunt naar wens extra vulling toevoegen. Zo is de stol ook lekker met verse blauwe bessen of andere bosvruchten. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer paasontbijt inspiratie ook naar onze andere ontbijt recepten.

Print
Paasstol met amandelspijs.

Koolhydraatarme paasstol

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 25
  • Kooktijd: 45
  • Totale tijd: 70
  • Porties: 12 plakjes 1x
  • Categorie: Ontbijt, Snacks
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

Amandelspijs

Stol


Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Begin met het maken van het amandelspijs. Voeg hiervoor alle ingredienten voor het spijs toe aan een kom. Meng dit inhoud van de kom vervolgens met de handen goed door elkaar. Rol een bal van het spijs, wikkel in huishoudfolie en leg in de bal in de koelkast.
  2. Pak nu een nieuw kom en klop hierin met een elektrische mixer de eieren en roomkaas romig op. Voeg vervolgens de gesmolten roomboter toe en meng nog eens goed. Voeg al kloppend de amandelmeel, kokosmeel, erythritol, speculaaskruiden en snufje zout toe aan de kom.
  3. Spatel nu indien gewenst de gedroogde vruchten, amandelen en pitten door het beslag. Bekleed een cakevorm met bakpapier en vul de vorm met de helft van het beslag. Pak nu het spijs uit de koelkast en rol het spijs ter breedte van de cakevorm. Leg het spijs erin en bedek met het overgebleven beslag.
  4. Bedek de bovenkant van de stol met amandelschaafsel en bak de stol 45 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de stol na het bakken goed afkoelen en snijd in ca. 12 plakjes. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje (1/12)
  • Calorieën: 176
  • Vetten: 14.9
  • Koolhydraten: 1,5
  • Eiwitten: 7,6
Paasstol met amandelspijs.

13 Reacties

  1. Lijkt me ontzettend lekker.
    In de beschrijving staat dat er gesmolten roomboter in moet maar zie het niet, en dus ook geen hoeveelheid, in de ingrediënten lijst.
    Zou graag weten hoeveel erin moet want ik wil het heel graag maken voor de Paasdagen.
    Dankjewel alvast, al jullie gemaakte recepten zijn tot nu toe echt super genieten 😊

    • Hi Astrid,

      Foutje van ons, staat er nu bij :). Super leuk om te horen dat je de recepten graag maakt!

      Gr,

      Quint

  2. Gemaakt, ik kon er 16 plakjes maken, heerlijke paasstol😍🤩👌

  3. Katie de Neef

    Wij zijn niet zo van de amandelspijs. Kan ik dat gewoon weglaten of b.v. de overige ingrediënten vermeerderen?

    • Hi Katie,

      Je kunt het spijs ook weglaten en de rest van de stappen volgen :). Veel succes!

  4. Hi Quint en Anne,
    Net als Astrid wil ik dit ook voor de paasdagen maken. Maar een klein flesje amandelextract kopen is een probleem merk ik in de supermarkt (AH). Kan het ook met amandelessence en dan wat meer erin dan 1/4 tl extract en zo ja, hoeveel dan?

    • Hi Loes,

      Je kunt ook amandelaroma uit de supermarkt gebruiken en iets meer gebruiken (ca. 1 tot 2 tl). Veel succes!

      Groet,

      Quint

  5. Heerlijk en makkelijk te maken. Graag het aantal koolhydraten per plakje aanpassen. Die 1.5 klopt niet. Er zit al meer in één sneetje als je alleen de 22.5 koolhydraten deelt die in de 225 gram amandelmeel zitten. Verder word ik heel blij van jullie!

    • Hi Lia,

      Bedankt voor uw review! De voedingswaarden kunnen inderdaad verschillen bij het gebruik van andere producten. Daarom is het goed om het zelf altijd even na te rekenen met de producten die jij hebt gebruikt. We hebben in dit geval gerekend met ons eigen merk amandelmeel. Die bevat 3,6 gr koolhydraten per 100 gram.

      Groet,

      Quint

  6. Beste

    Welke maat bakblik??

    • Hi Ria,

      Wij hebben een cakevorm van ca. 22 cm gebruikt. Hij mag ook kleiner of groter zijn, maar dan wordt stol ook iets lager of hoger.

      Groet,

      Quint

  7. Goed recept! Één opmerking/tip; de eerste keer dat ik ‘m maakte was ik de bakpoeder vergeten en was ie wat vaster en lekkerder qua structuur. Met bakpoeder is het meer een cake en is de smaak ook anders. Volgende keer dus weer zonder bakpoeder! 🙂

  8. Dit is veel te lekker! Ik maak deze variant altijd voor als we op reis gaan, en natuurlijk voor paas en kerst. (En soms ook gewoon tussendoor, want té lekker!)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*